Navigation Menu+

Wyposażenie klasycznej pizzerii

zastawa stołowa

Prowadzenie lokalu gastronomicznego sprzedającego pizzę na pierwszy rzut oka nie wydaje się skomplikowane, jednak w rzeczywistości bardzo niewiele takich punktów cieszy się dzisiaj popularnością klientów. Warto spojrzeć chociażby na to, ile obiektów gastronomicznych typu pizzeria znanych jest nie tylko w jednej miejscowości, ale także w całej Polsce. Niewątpliwie prym na świecie wiedzie sieć lokali gastronomicznych znanych wszystkim konsumentom pod nazwą Pizza Hut. W Polsce konkurencyjną spółką dla Pizzy Hut może być dla przykładu sieć Da Grasso. Popularność wymienionych restauracji wcale nie oznacza, że posiadają one zupełny monopol na prowadzenie obiektów gastronomicznych serwujących najlepszą pizzę w kraju czy nawet na świecie. Wiele małych lokali oferujących wspomniane dania radzi sobie całkiem dobrze mimo tego, że działa jedynie w jednym miejscu. Wydaje się, że wiele wspólnego z sukcesem firmy gastronomicznej sprzedającej pizzę ma nie tylko przepis na dania, ale także dobre wyposażenie gastronomiczne. W jakie urządzenia oraz przybory powinni się zatem zaopatrzyć właściciele restauracji, o których mowa?

Podstawą są piece do pizzy

Piec w pizzerii jest jedną z tych rzeczy, których nie może w takim lokalu gastronomicznym zabraknąć. Podgrzewane pizze z zamrażarek szybko pociągną właściciela restauracji na sam dół, dlatego warto już przy okazji tworzenia biznes planu przeznaczyć dość spore środki finansowe na zakup sprawnego i solidnego pieca. Warto mieć świadomość tego, że ceny pieców do wypiekania pizzy wahają się pomiędzy dwoma tysiącami a dwunastoma tysiącami złotych. Pobieżność jest więc dość duża, a cena wiąże się oczywiście z funkcjonalnością danego urządzenia. Większość pieców wykonana jest z nierdzewnych materiałów, dlatego raz zakupiony produkt długo służy swojemu właścicielowi. Dzięki specjalnym izolacjom pizza pieczona w takim piecu jest smaczniejsza niż danie upieczone w zwykłym piekarniku. Na rynku można otrzymać bardzo różnorodne modele pieców. Niektóre są jednokomorowe, w innych zmieszczą się aż dwie pizze jednocześnie.

Stoły do pizzy

poznańW ostatnim czasie coraz więcej restauracji zakupuje specjalne stoły do przechowywania pizzy, które można wystawić do sali jadalnej. Kupujący mogą więc nie tylko zamówić całą pizzę, ale także spróbować przygotowany wcześniej kawałek. Wewnętrzne wentylatory montowane w stołach sprawiają, że produkt długo pozostaje świeży. Podobnie jak piece, stoły wykonywane są z nierdzewnych materiałów po to, by dłużej zachować sprawność. Warto zaznaczyć, że cena takich produktów także nie jest mała. Ceny mogą wahać się pomiędzy kilkoma tysiącami złotych aż do kilkunastu tysięcy. W zależności od potrzeb oferowane produkty dostępne są w różnych rozmiarach i wymiarach, dlatego bez względu na wielkość restauracji każdy właściciel z pewnością może znaleźć dla siebie idealne urządzenie wspomnianego typu.

Przybory do wyrabiania ciasta

Warto mieć świadomość tego, że wyposażenie restauracji to nie tylko urządzenia elektryczne. W dużej mierze mowa w tym przypadku również o małych przyborach, które na pozór mało znaczą, a w rzeczywistości znacznie ułatwiają pracę kucharzy zatrudnionych w pizzerii. Warto wspomnieć na przykład o tarkach do sera, dzięki którym przygotowywanie wspomnianego składnika odbywa się o wiele szybciej. W cenie są także miksery do grubego ciasta, dzięki czemu kucharze nie muszą w początkowej fazie wyrabiać ciasta ręcznie. Ważnymi elementami w kuchni są między innymi deski pod pizzę, blachy do pizzy łopatki do wyciągania tej ostatniej z pieca.

Torby do pizzy na wynos

Dobrym pomysłem jest oferowanie klientom pizzy na wynos. Zarówno jeśli chodzi o zakup w lokalu, jak i zamówienia telefoniczne. W przypadku tych ostatnich niezbędne staje się oczywiście zatrudnienie kierowcy oraz zakup niezbędnych elementów pozwalających na przewóz pizzy. Mowa w tym przypadku przede wszystkim o termoizolacyjnych torbach pozwalających zachować ciepło, dzięki czemu dowożona pizza dotrze do klienta w takim stanie, w jakim została wyjęta z pieca. Rozwożenie pizzy wiąże się także z zakupem jednorazowych pojemników na sosy czy kartonów na samą pizzę. Te ostatnie są jednak łatwo dostępne za niewielką cenę.

Podstawą udanego biznesu gastronomicznego jest oczywiście przepis na smaczne dania. Wbrew pozorom przyrządzenie dobrej pizzy wcale nie jest takie łatwe, a co więcej wymaga wiedzy i doświadczenia ze strony szefa kuchni. Oprócz umiejętności kulinarnych przyda się w restauracji dobry sprzęt gastronomiczny, którego użycie zapewni efektywnie wykonywaną pracę oraz przede wszystkim zadowolenie klientów. Warto pamiętać, że na pozór nieznaczące przyrządy kuchenne w rzeczywistości znacznie ułatwiają pracę. Mowa tutaj chociażby o tarkach do sera czy mikserach wyrabiających ciasto do pizzy. Najważniejszym elementem w kuchni produkującej pizzę jest oczywiście piec. Na tym ostatnim z pewnością nie powinno się oszczędzać, ponieważ jego działanie warunkuje stworzenie idealnej pizzy, po którą każdy klient będzie chciał wracać.